Libertatis Primitiæ

  

Agenda

Geen activiteiten

Er zijn voorlopig geen activiteiten gepland.

Laatste nieuws

Goede resultaten bij deelname aan de voorrondes voor het NBTA NK 2023

12 van onze solisten namen in het weekend van 19/20 november deel aan de voorrondes van NBTA NK Twirling 2023 in Almere.

Van de 18 onderdelen waaraan werd deelgenomen plaatsten 14 zich voor de 2e ronde, die ook in Almere plaatsvindt op 10 en 11 december.

Daar voegen ze zich bij het duo, 2 small teams, een large team en 13 solo’s die zicht daar al rechtstreeks voor geplaatst hebben.Lees meer...

Sponsoren

Geuzenvendel

Het Geuzenvendel verzorgt de muzikale ondersteuning van het jaarlijkse 1 april feest in Brielle wanneer herdacht wordt dat in 1572 de bevrijding van Nederland begon door het innemen van de stad Den Briel door de Watergeuzen.

Het vendel bestaat uit tussen de 8 en 15 leden en wordt samengesteld uit slagwerkers en blazers van de Marching Band. De bezetting bestaat uit doffe touwtrommen, tenortrommen en klaroenblazers.

Een doffe trom is een trom zonder snaren onder het ondervel zoals tegenwoordig bij de scherpe trommen in drumbands gebruikelijk is.
Snaren tegen het ondervel kennen we pas sinds halverwege de 19 de eeuw.
In het vendel gebruiken we oude touwtrommen waarmee de spanning van de vellen wordt geregeld door het aantrekken van de touwen die tegen de ketel zitten.
Tegenwoordig gebeurt dit allemaal met spanbouten.

Een tenortrom is een verdiepte doffe trom met 1 of 2 vellen die een diepe lage klank voortbrengt.

Een klaroen is een signaal trompet waarop de 7 natuurtonen (signaaltonen) met de lippen geblazen kunnen worden.
Vroeger was de signaal trompet in het leger de gever van de commando's.
Het meest bekende signaal wat op de klaroen oftewel signaal trompet te spelen is kennen we als de "Last post".

Het Geuzenvendel speelt/marcheert in een langzaam marstempo met herhaalde tromritmes op de touwtrommen en tenortrommen, af en toe aangevuld met signalen door de klaroenen.
Bij het rammeien van de Brielse poort op 1 april wordt het "In naam van Oranje" signaal gespeeld.

Het vendel treedt naar buiten voor de muzikale omlijsting van festiviteiten met een historisch tintje ook buiten Brielle zoals o.a. in Geertruidenberg en Ter Heide aan Zee.